Posted on

Okraski iz slanega testa

Še ena ideja tik pred zdajci – za darila ali za okraske. Iz slanega testa smo oblikovali majhne jelenčke (ok, lahko tudi, da so losi 🙂 za okras stekleničkam z Domačim zeliščnim likerjem.

img_2737

Iz slanega testa pa se da narediti še na tone različnih izdelkov: od mini živil, s katerimi se potem igrajo otroci kuhinjo ali trgovino, do venčkov v okras vratom ali mize, do novoletnih okraskov za smrečico in svečnikov za sveče ali čajne lučke …

Rezultat iskanja slik za salt dough blog angels

Vir: http://www.outofmycatholicmind.com/2011/11/grief-and-advent-wreath.html

Navodila za izdelavo so zelo preprosta.

Potrebujemo: 2 lončka bele moke, 1 lonček vode, 1 lonček soli.

Iz sestavin zgnetemo testo, ki ga pustimo počivati vsaj pol ure. Nato ga razvaljamo (bolje bolj na tanko, kot na debelo) na pomokanem prtu in iz njega izrežemo oblike s pomočjo modelčkov za piškote. Luknjice za obešanje naredimo z leseno špilo. Lahko pa ga tudi oblikujemo s prsti, potem pa poljubno pobarvamo. Ali pa že med izdelavo testa namesto čiste vode uporabimo obarvano (s tempera barvicami). Pomembno je le, da imamo vedno enako razmerje sestavin; na 2 dela moke uporabimo 1 del vode in 1 del soli.

Oblikovano testo posušimo v pečici na pekaču, obloženem s folijo, na malo manj kot 100 °C.

Testo, ki ga ne uspemo porabiti, lahko počaka na kasneje, ko bomo imeli spet čas zanj. Zavijemo ga v folijo, da se ne izsušuje, in shranimo.